De vulkaan Sakurajima is al een paar weken behoorlijk actief, maar de laatste twee dagen is hij echt flink van streek. Donder en bliksem. Spectaculaire beelden, dat wel. Al mijn aardhobbies worden bevredigd: geografie, geologie, vulkanologie en desastrologie, alles staat op scherp. Ik vraag me wel eens af, waar die belangstelling voor aardrijkskunde toch vandaan komt.
Aan de leraar kan het niet gelegen hebben: van Leur. De naam alleen al brengt me de rillingen over de rug. De schrik van mij en veel van mijn klasgenoten aan het Sint Stanislas College. Hij pestte, sloeg, vernederde dat het een aard had. In mijn geval maakte hij zich sarcastisch vrolijk over mijn kleurenblindheid. Van de eerste tot en met de derde gymnasium heeft hij mijn schooltijd geteisterd. Als ik aan hem denk, krijg ik onbedwingbare martelfantasieën, waarbij een verweerde staalborstel en een botgeroest mes geen geringe rol spelen.
Nee, het is eerder het tijdschrift National Geographic, dat mijn belangstelling voor aardrijkskunde zó heeft gevoed, dat ik na het Gymnasium in 1967 Sociale Geografie ging studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Niet dat dat een succes werd, maar dat is een gans ander verhaal. Het is de enige studie, waarvan ik het jammer vind, dat ik hem niet afgemaakt heb. Dan had ik nu zelf op Sakura-san gezeten.
4 opmerkingen:
Clax,Mot dit nu?Ook ik heb die man als leraar gehad,de titel Nazi siert hem nog, heeft ook van mij en van vele anderen de jaren op het S.College vergald....de H.O.N.D!!
May He Burn in Hell..
Wenst Stan toe
Leraren van het aardrijk, die hadden wij ook! Behalve meneer Moonen, die niet onverdienstelijk een beer kon nadoen, en meneer De Win, met zijn felrode baard, is me toch vooral meneer Snoep bijgebleven.
Meneer Snoep was een ietwat onverzorgd ogende, halfblinde alcoholicus met wangen die felrood kleurden, vanwege talloze gesprongen adertjes. Hij droeg altoos een donkere bril, vanwege zijn oogkwaal. In 3 gymnasium behandelden we Nederland. Daar hoorde ook een instructieve diaserie bij: bloembollenvelden, deltawerken, glasfabriek in Leerdam, dat soort werk.
Het licht ging uit, de projector aan. In het zwakke schijnsel zagen we meneer Snoep enkele keren naar iets grijpen - vergeefs. Dat laatste was niet zo verwonderlijk, want waar hij de aanwijsstok vermoedde greep hij naar de schaduw van de tafelpoot... Toen kwamen de dia's.
Om zijn matige zicht te camoufleren had meneer Snoep de volgorde uit zijn hoofd geleerd. Dat schijnt lang goed te zijn gegaan. Tot die keer dat een leerling de slee met dia's uit zijn handen had laten vallen - en de plaatjes provisorisch had teruggestopt. Bloembollenvelden bleken ineens rokende schoorstenen van de Hoogovens - op hun kop. En bij het verhaaltje over de Deltawerken werden we getrakteerd op de Hofvijver en en Binnehof - in spiegelbeeld.
Een jaar of twee, drie later was meneer Snoep ineens van school verdwenen. Weer een jaar later was hij dood.
Altijd leuk zo'n vuurspuwer. vooral wanneer het uzelf niet treft.
Ik kan mij niet herinneren dat onze aardrijkskunde leraar, -die overigens Verbeek heette, maar wij noemden hem Pip ?? Hij was te goed voor deze wereld - ooit iets vertelde over Neder- of andere landen. Hij kon echter in vuur en vlam geraken wanneer wij een vraag stelden over het heelal. Grote beer, kleine beer, melkwegstelsels, planeten stonden binnen de kortste keren op het bord en hadden voor hem geen geheimen. Nu ik zelf wat grijzer en wijzer ben, vermoed ik dat de heer Pip eigenlijk liever dit aardse achter zich had gelaten om op te gaan in het sterrenstelsel In ieder geval ben ik door hem geografie gaan studeren.
Je-sis
Hee Clax, je weet ze wel los te maken ...die reacties dus; maar ja wat wil je met zo'n topic??!!
D'r waren ook LIEVE leraren, hoor, bv Padre de Groot, die man die was zo aardig die droegen we op handen..wat niet meeviel want ze schatten hem toen al op zo'n tonnetje ofzo,of d'historie leraar,die voerde alle veldslagen van Caesar op voor de klas,singlehandedly!!
Maar goed,we hadden 't over leur.
Pinkt Stan 'n traan weg....
Een reactie posten