Naar aanleiding van mijn bericht over de militaire dienst (zie het verhaal Sterren en Strepen) zijn er vragen binnen gekomen over de knijn. De knijn (Kanus Kanus) is een nog onontdekte diersoort, waarvan het bestaan slechts vermoed wordt. Tot nu toe is er het volgende over bekend: de knijn lijkt op het zwaardvis, maar is er niet aan verwant. Het is een tropisch dier en komt vooral in koude streken voor. Het mannetje legt de eieren in het nest. Omdat de knijn een zoogdier is, dat van nature geen eieren legt (anders dan de plattepoes) steelt hij die eerst van de Gewone Kip. Het vrouwtje begrijpt daar meestal niets van en broedt ze niet uit, maar eet ze met smaak op.
In de lente gaan mannetje (ook wel 'dier' genaamd) en vrouwtje ('koe') van hoppestijn en na een draagtijd van 7 maanden (altijd 2 maand te vroeg) worden er meestal 6 knijntjes ('klijntjes') geboren. Direct na hun geboorte pesten de kleintjes (nee echt, KLEINTJES) eerst hun ouderpaar het nest uit en ze ruimen het vervolgens op, wat hoog nodig is, omdat het door dier en koe in een abominabele staat wordt achtergelaten. De oudjes geraken aan lager wal en blijven daar tot de klijntjes weg zijn.
Hoewel de knijn op het zwaardvis lijkt, denkt men dat hij niet kan zwemmen. Men meent er wel eens een in het water gespot te hebben, maar hij leek daar niet geheel vrijwillig te zijn. Hij spartelde behoorlijk onhandig en gaf het na een worsteling van 17 uur geheel op. De ter plaatse aanwezige Vereniging voor tegen de Dieren (VvtdD) heeft haar teleurstelling hierover uitgesproken, maar niet ingegrepen. "Men moet de dieren niet met mensen lastigvallen" is immers haar motto (of devies, daar wil ik vanaf wezen). Dat ze dat vinden, zeg maar.
10 opmerkingen:
De veurzitter van genoemde vereniging de "Heer "Thiemo Mariani"de bekende Zweedse eupera zangeres,bleek in zijn vrije tijd,op z'n werk geen dieren te mishandelen en werd daar dan ook terecht soms niet op aangespreuke,dus dat gebeurde thuis waar hij knijnen fokte of fuckte ,daar wil jij van af zijn.meneer Mariani ,echter,haar huisgenote,de bekende Valkenswaerdse degenslikker,fokte,je zei het al,uitsluitend de plattepoes,als je mij vraegt eigenlijk allenig gedreve deur gemak"zucht",Clax,ik acht het verhaal bekend,temeer omdat het uitgebreid werd beschreven op de veurpagina van de Leeuwaartse Appel courant,waarvan de Spogtpagina veel gebruikt wordt in de kattebak van het zwaardvis ,dit om vervelende lucchies te neutralizeren; maar ik dwaal af.....Militaire Diens zei u??Nee, daar heb ik niet ingezete,vanwege dat ik 2 oudere breurtjes hadde die het veur me opknapten....!!!
Hoe krijgt Stan 't veur mekaar..
"Na alle humor nu ook wat luim"
sprak de middelvinger tot de kleine duim.
Vrij naar Sjon O'Mille, de bekende Joodse filmregisseur.
Bracht Stan ,toch verlegen,naer veuren...
Knijn met mosterd
Clax Alingh sr. sr. heeft dit recept op 23 januari 1893 toegevoegd.
Bereidingstijd: Langer dan 1 uur Gang:Hoofdgerecht
Keuken:Belgische
Smaak:Hartig
Soort gerecht:Hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen
-1 gehakt knijn-2 eetlepels sterke mosterd-1 eetlepel olijfolie-zout-peper van de molen-1 glas witte wijn-4 eetlepels room
Bereidingswijze
Strijk de stukken knijn in met een mengsel van mosterd olie peper en zout.Schik ze in een ovenschotel en schuif in de hete oven.Na 5 min:overgieten met een 1/2 glas water.Afdekken.Regelmatig bedruipen met het braadvocht.Knijn uitnemen.Schotel deglaceren met 2 eetlepels wijn en laten inkoken.Room toevoegen,peper en zout;roeren maar niet laten koken.
Die het voor je "afknapten" zou ik zeggen
Aha, Clax dus daar haalde mijn moederke dat afgrijselijk recept vandaan!!'Kzie haar nog in de keuken bezig met de veurbereidingen ,alleen...:ze had 't recept natuurlijk euver de schutting ge heurd of afgekeken,in ieder geval was haar heufdingredient:het zwaardvis , Clax(Tja ,wat wil je ze begon toen al deuf te worden)Ik zie in mijnen geesteseug Pa en Moe en mijne oudste breur nog bezig om dat stomme dier in de euven te trappen,wat'n gevecht!!Temeer daar het niet in ze opkwam eerst de zwaard te verwijderen,Clax.daarna werden wij de 16 euverige al dan niet aangeneume kinderkes met harde hand gedwongen Moe's euven scheutel naar binnen te kokhalzen,menig eetstoornis werd daar ter plekke gebeuren, Clax
Mar toch:heb je nog meer recepten??
Vraagt Stan bevend euver en met al zijne ledenen
Aan "Kijnsis":
Ja da's ene goeie "afknapten" is inderdaed en beter weurd!!Als je die blikken mijnent richting had gezien als ze ,zwaer bepakt ,geweer euver de schouder,'szondag desavonds richting kazerne sjokten!!Terwijl ik ze van de bank war ik sjippies lag te eten, vreulijk nazwaaide..
Menig anti-breur trauma werd daer gebeuren!!!
Giechelt Stan nog na
Trouwens ;Clax effe tussen ons gezegd en vooral gezwegen:Mijne Moeke kon dus niet koken(keuken)hetgeen haar ook eens is medegedeeld door een toevallig passerende Ipij , die ,dat mag wel even gezegd weurde,groot gelijk had ,daar niet van!Maar ja Clax wat kan je verwachten van de kookkunst van een mamaatje wiens faveurite recept begint met:"
Snijd een volledig gevilde Adellijk perseun in grove stukken.."en eindigt met:Ën KLAAR is uw Ovenschotel Van Limburgh Stirumh!!"
Slikt Stan de smaak nog steeds weg..
Ach! Van Limburg Stirum! Ik traumatiseer nog dagelijks omdat ik die lekkernij nooit meer aangeboden krijg. Ik zie zelfs de platte geribbelde schotel voor me, waarin het in de oven werd gegratineerd.
Ik ben mijn moeder er nog steeds dankbaar voor, dat ze mij een eeuwigdurende hang naar junkvoedsel heeft bezorgd. Ik eet alleen spul, waar het leven geheel uit weggekookt is en dat tenminste één ingrediënt bevat van niet te determineren herkomst.
Ik heb het al eerder geschreven: voedsel moet onherkenbaar zijn. Alleen de grootste chefs realiseren zich dat . Chef Adriá, chef Blumenthal verhakselen hun exquise grondstoffen eerst tot atomair niveau en bouwen het vervolgens weer op tot op moderne architectuur gelijkende constructies. Bij de Burger King hebben ze dat ook begrepen.
Van Limburg Stirum; was dat niet met die eieren in veel tomatensaus en kaas enzeu enzeuveurt. Weet dan niemand meer het recept en waar komt de naam vandaan. Een familiale kronkel of toch een bestaand geheel?
Tilly
Ps. overigens geen wonder dat ons ma niet kon koken. Ze kreeg nooit de keuken waar ze recht op had en complimentjes als iets eens een keer wel gelukt was, Ho maar. Ik heb mijn afkeer van koken niet van een vreemde. Dat dan weer wel.
Tja,´t was tobben met dat kolenfornuis....
Weet Stan nog.....
Een reactie posten