maandag 4 juli 2011

Verschil

Komt er een dame naar me toe, die vraagt: "Zijn er ook verschillen?" Mijn antwoord zal u wellicht verbazen. "Ja" zei ik namelijk. "Er zijn inderdaad verschillen". De dame wilde met een 'dank u' al weglopen, maar ik hield haar tegen om haar mijn antwoord uit te leggen. Er zijn inderdaad verschillen, hoewel de meeste mensen schijnen te denken, dat alles hetzelfde is. Veel verschillen zijn namelijk moeilijk te ontdekken, vooral als ze klein zijn.
Neem nou vogels. Er staat niet voor niks op een menu: 'kip' of 'kwartel'. 'Duif' of 'pekingeend' en niet 'gebraaien vogel'. Ze lijken alle sterk op elkaar, hoewel de een veel kleiner is dan de ander. Als je om redenen van ijdelheid je bril niet op hebt gezet, zou je ze zó kunnen verwarren. Ze smaken allemaal naar gebakken vogel. Of de eieren van die vogels. Allemaal hetzelfde, zou je denken. Neen. Voor een voedzame omelet heb je zesendertig kwarteleieren nodig, vier kippen- of 1 struisvogelei. Waaruit het verschil al blijkt.
Toch zijn sommige verschillen hetzelfde. Mensen hebben twee poten. Of één, dat door een ongeluk of door vrije keuze een been is afgevallen. Dieren hebben er meer. Vier bijvoorbeeld of duizend. Men zegt, dat er een schaap is met vijf poten. Ook is er een kleine, homoseksuele boer: een poot met vijf schapen. Waar die van leeft: vraag het me niet. Of wel, maar dan krijgt u geen antwoord.
Ik hoop hier mee een tipje van uw sluier te hebben opgelicht.

Geen opmerkingen: